20 Kasım 2019 SAYI: 236
20 Kasım 2019
Postgraduate Diploma Programme
Yeni Çalışma: Enerji Şirketleri Karbon Nötr Olma Taahhüdü Vermiyor
Dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında bulunan 132 şirketten sadece 13’ü seragazı emisyonlarını sıfırlama taahhüdünde bulundu. Grantham İklim Değişikliği ve Çevre Araştırma Enstitüsü, Londra Ekonomi Okulu, Oxford Üniversitesi – Martin Oxford Okulu ve Transition Pathway Initiative tarafından yürütülen ve 12 Kasım’da yayımlanan yeni bir araştırmaya göre kömür, elektrik, doğalgaz ve petrol üretiminde dünyanın en büyük 132 enerji şirketinden 13’ü karbon nötr olacaklarına dair taahhütte bulundu. City A.M.’de yer alan habere göre bu şirketlerden 9’u 2050 yılında; geri kalanları ise 2025 veya 2030 yıllarında karbon nötr olacağı taahhüdünde bulunuyor (Iklim Haber).
Venedik’te su baskını: Veneto Parlamentosu iklim değişikliği önergesini reddettikten 2 dakika sonra sular altında kaldı
Venedik’teki Büyük Kanal’da bulunan Veneto Bölge Parlamentosu’nu, üyelerin iklim değişikliğiyle ilgili önergelerin reddetmesinden iki dakika sonra su bastı. Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, bu hafta kentte yaşayan son 53 yılın en büyük su baskınının iklim değişikliğinin sonucu olduğunu söylemişti. İtalya’da kısmi özerkliğe sahip 20 bölgeden biri olan Veneto’nun başkenti Venedik’te Bölgesel Parlamento Salı gecesi, iklim değişikliğiyle mücadeleyle ilgili bir dizi öneriyi oyladı (BBC).
Grönland’ın ana havalimanı küresel ısınma nedeniyle taşınıyor
Dünya genelinde tahminlerden çok daha hızlı şekilde artan sıcaklıkların son kurbanı Grönland’ın ana havalimanı oldu. Euronews’in haberine göre, ülkeyi büyük oranda kaplayan buzulların erimesi nedeniyle zarar gören Kangerlussuaq Havalimanı 5 yıl içinde sivil uçuşlara kapatılacak. Yetkililer, geçen yıl 11 bin uçağın kullandığı havalimanına alternatif olarak yenisinin inşa edileceğini açıkladı. Havalimanı müdürü Peter Hogh, “Nuuk’ta ve kuzeyde yeni bir havalimanı inşa ediliyor. Burası ise Danimarka Hava Kuvvetleri’ne teslim edilecek” dedi (T24).
Isveç ‘iklimi korumaya çalışmayan’ Kanada ve Avustralya’nın devlet tahvillerini elden çıkardı
İsveç Merkez Bankası Riksbank Kanada ve Avustralya hükümetleri tarafından çıkarılan devlet tahvillerini “iklim değişikliği” sebebiyle sattı. İsveçli yetkililer bu iki ülkenin iklimin korunması konusunda iyi çalışmadıkları ve kişi başına düşen gaz emisyonunda dünyada en yüksek oranlara sahip olduğu gerekçesiyle bu adımı attıklarını açıkladı. İki ülke ise bu iddiaları reddediyor (Euronews).
Kirli Havadaki Nanopartiküller İlk Kez Beyin Kanseri ile İlişkilendirildi
Epidemiology dergisinde yayımlanan, Kanada’da gerçekleştirilen bir araştırma hava kirliliğinin beyin kanseri riskini artırdığını ortaya koyuyor. Ultra-fine particles (UFPs) olarak bilinen çok küçük parçacıklar, özellikle dizel araçlarda, yakıtların yanması sonucunda ortaya çıkıyor ve yüksek oranda maruz kalındığında ölümcül bir kanserle sonuçlanıyor. Bir önceki çalışmalar nanopartiküllerin kansere yol açan kimyasalları taşıdığını ve beyne ulaşabildiğini gösteriyordu. Kanada’da McGill Üniversitesi’nde araştırmayı yürüten Scott Weichenthal “Hava kirliliği gibi çevresel riskler çok büyük risk taşımıyor ancak bu küçük riskleri yoğun kişi sayısıyla çarptığınızda kanser vakası sayısı da artıyor. Büyük bir şehirde bu azımsanamayacak kadar çok insana denk düşüyor, özellikle beyin kanserinin ölümcül olduğu düşünüldüğünde” diyor (Iklim Haber).
Prof. Dr. Levent Kurnaz: “BİR GÜVENLİK SORUNU OLARAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” (Brika Sürdürülebilirlik)
-Haber başlıklarının ve/ya resimlerin üzerine tıklayarak haberlerin orijinal kaynaklarına gidebilir ve konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
-Bültenimize üye olmak için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
-Bülten üyeliğinden çıkmak için tıklayınız.