SAYI: 235

bülten

SAYI: 235

13 Kasım 2019

DUYURULAR
BU+ Kitaplar Arasında - Son Buzul Erimeden

BU+ Kitaplar Arasında - Son Buzul Erimeden

BU+ Kitaplar Arasında Etkinlikleri serisi kapsamında, Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Son Buzul Erimeden” kitabını, Gülin Yücel moderatörlüğünde, Homer Kitabevi’nde anlatıyor.
TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ULUSLARARASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ORMANCILIK KONGRESİ

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ ULUSLARARASI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ORMANCILIK KONGRESİ

Türkiye Ormancilar Dernegi Uluslararasi İklim Değisikligi Ve Ormancilik Kongresi 13-14 KASIM 2019 günü Antalya’da. Detaylar icin tiklayiniz.
GÜNCEL HABERLER

G20 Ülkeleri 1.5 Derece Hedefinden Çok Uzakta

14’ten fazla sivil toplum kuruluşunun katkıları ile hazırlanan Brown to Green 2019 Raporu, G20 üyesi ülkelerin iklim krizi konusunda politikalarını ve uygulamalarını inceliyor. Bugün, Climate Transparency tarafından yayımlanan rapor, hiçbir G20 üyesinin Paris Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini tamamıyla yerine getirmediğini, ülkelerin 1.5 derece hedefini tutturmaktan uzakta olduğunu gözler önüne seriyor (Iklim Haber).

İklimce Sohbetler’de İklimce Şehir Yaşamı Konuşuldu

İklim krizi ile mücadelede ortak dil kurulması amacıyla UNDP Türkiye’nin desteği ile düzenlenen İklimce Sohbetler’in 2019 yılındaki son buluşması “Şehir Yaşamı”, 5 Kasım’da İstanbul’da yapıldı. UNDP Türkiye’nin iklim krizi ile mücadelede, toplumun çok farklı katmanlarının kapsandığı ortak bir dil arayışıyla başlattığı İklimce Sohbetler, 2019 yılı içindeki son buluşmasını Şehir Yaşamı başlığı ile yaptı (UNDP).

Rüzgar enerjisi sektörünün 2030 hedefi 25 bin MW kurulu güç

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği Başkanı Hakan Yıldırım, ”Rüzgar enerjisi, memleket meselesi” mottosu ile bu yıl sekizinci kez düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi (TÜREK 2019) açılışında yaptığı konuşmada sektördeki yavaşlamaya ve rüzgar enerjisi yatırımlarının yerli sanayi açısından taşıdığı potansiyele dikkat çekti.TÜREB Başkanı Yıldırım konuşmasında Türkiye’nin 7.600 MW’a ulaşmış olan rüzgar enerjisi kurulu gücünün elektrik üretiminde rüzgarın payının %10 ulaşmasını sağladığını vurgularken, yıllık 1.500 MW’lık kurulu güç artışına ulaşabilmiş olan sektördeki büyüme rakamının 400 MW’a inmesini kabul etmediklerinin de altını çizdi (Yesil Ekonomi).

Güneş enerjisi yıllarca saklanabilecek

İklim değişikliğini moleküler termal güneş sistemleriyle çözmeye çalışan İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi’nden araştırma grubu, güneş ışınlarının sağladığı enerji yakalandıktan onlarca yıl sonra bile talep üzerine ısıya dönüştürülebilecek önemli bir buluşa imza attı. Bloomberg’in haberine göre, araştırmacı Kasper Moth-Poulsen liderliğindeki ekip, enerjiyi tutan bir molekül sayesinde en azından ısıtma konusunda geleneksel bataryalardan daha iyi performans göstermeyi vadeden bir depolama sistemi yarattı. Ekibin buluşları arasında pencerelerle tekstil ürünlerinde kullanılabilecek, enerji depolayan bir laminat kaplama yer alıyor (Enerji Günlüğü).

Yeni Çalışma: Paris Taahhütleri Yerine Getirilse Bile Deniz Seviyesi Yükselecek

ABD merkezli hakemli bilim dergisi PNAS’ta yayımlanan yeni bir araştırmaya göre 2030 yılında Paris Anlaşması taahhütlerine ulaşılsa dahi, deniz seviyesinin yükselmesiyle kıyı bölgelerinde büyük değişimler yaşanacak ve önümüzdeki birkaç yüzyıldaki uyum süreci zorlaşacak. Tıpkı son süratle giden büyük bir geminin durması için çok fazla zaman gerektiği gibi, yükselen deniz seviyelerinin karaya ulaşmasını engellemek için de birkaç yüzyıla ihtiyaç var. Araştırmacılar, 2015’te imzalanan Paris Anlaşması kapsamında 2030 yılında ulaşılması planlanan taahhütlerin, bu yüzyılın sonunda su seviyelerinin 8 santimetreye kadar yükselmesine neden olacağını söylüyor (Iklim Haber).

HAFTANIN YAZISI

Prof. Dr. Levent Kurnaz: “İklim değişikliği değil iklim krizi!” (Son Buzul Erimeden)

Levent Kurnaz
HAFTANIN VİDEOSU

Doğa Konuşmaları - GÜNEŞİN AYDEMİR

HAFTANIN FOTOĞRAFI

FISHLAKE'TE SEL

HAFTANIN KARİKATÜRÜ
HAFTANIN SÖZÜ

-Haber başlıklarının ve/ya resimlerin üzerine tıklayarak haberlerin orijinal kaynaklarına gidebilir ve konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

-Bültenimize üye olmak için üyelik formunu kullanabilirsiniz.

-Bülten üyeliğinden çıkmak için tıklayınız.

1028px-Boğaziçi_University_logo.svg