10 Eylül 2019 Hava
- Hava farklı gazların birleşmesiyle oluşan bir karışımıdır. Havanın yüzde 78’i nitrojen yüzde 21’i oksijendir. Ayrıca küçük miktarlarda farklı gazlar içerir. Örneğin; Karbondioksit, Hidrojen…
- Hava sadece gazlardan oluşmaz ayrıca küçük maddeler de içerir. Bu maddelere aerosol denir. Bazı aerosoller (toz ve polen gibi) rüzgâr sayesinde toplanır. Ancak hava, kurum, duman gibi diğer parçacıkları da taşıyabilir. Bu parçacıklar hava kirliliğine neden olur.
- İnsanların, hayvanların ve bitkilerin nefes almaya ihtiyaçları vardır. Nefes alma solunum adı verilen bir işlemin parçasıdır. Solunum sırasında bir canlı havadan oksijen alır ve karbondioksit verir. Böylelikle yaşamlarını sürdürebilirler.
- İnsanlar ve hayvanlar nefes aldığında, karbondioksit veya CO2 denilen kokusuz bir gaz çıkarırız. Bitkiler bu gazı güneş ışığıyla birlikte besin ve oksijene çevirir. Bu işleme fotosentez denir. Bununla birlikte arabalar ve enerji santralleri karbondioksit gazı üretirler. Bu durum insan kaynaklı küresel ısınmanın artmasında en büyük rolü oynar.
- Hava ayrıca içinde su molekülleri bulundur. Bu su molekülleri nem olarak adlandırılır ve hissedilen sıcaklığı artırır. Yani; eğer havanın gerçek sıcaklığı 20 derece ise havanın içinde bulunan nem miktarına bağlı olarak hissedilen sıcaklık 22 derece olabilir.
- Havanın yeryüzüne uyguladığı bir hava basıncı mevcuttur. Bu hava basıncı dünyanın her yerinde eşit değildir. Havanın ağırlığından dolayı deniz seviyesinde hava basıncı yüksek iken bir dağın zirvesinde hava basıncı düşüktür.
- Hava dünyamızın koruyucusudur. Uzaydan dünyamızın atmosferine gelen meteorları büyük ölçüde parçalayarak bize zarar vermelerini önler.
- Hava kirliliği, Hava Kalitesi Endeksi veya AQI ile ölçülür. AQI ne kadar düşükse, hava daha temiz olur. Bununla birlikte, AQI 100’ün üzerinde olduğunda dışarıdaysanız, bütün gün bir otomobilin egzozunu solumakla eş değerdir.
climatekids.nasa.gov/10-things-air/