SAYI: 234

bülten

SAYI: 234

06 Kasım 2019

DUYURULAR
Yeni Ufuklar Kasım sayısı çıktı

Yeni Ufuklar Kasım sayısı çıktı

Sosyal Fayda Zirvesi’nden çok özel kareler, İklimce Sohbetler, güncel iş ilanları ve çok daha fazlası bu sayıda! Okumak için: tıklayınız.

12. ULUSLARARASI ENERJİ KONGRESİ VE FUARI

12. ULUSLARARASI ENERJİ KONGRESİ VE FUARI

EIF Uluslararası Enerji Kongresi ve Fuarı, bu yıl 06 – 08 Kasım 2019 tarihlerinde 12. kez düzenlenecektir. Detaylar icin (tıklayınız).
GÜNCEL HABERLER

Yeni Rapor: Sigorta Şirketleri Kömüre Sırt Çeviriyor

Küresel enerji sigortalama ve reasürans şirketleri, iklim krizinin hem fiziksel hem piyasa etkileri nedeniyle ortaya çıkan zorluklardan dolayı bir değişimden geçiyor. Sektördeki başlıca aktörler kömürden çekilme kararları alıyorlar. Avrupa’da ve küresel ölçekte yapılan iklim risk analizleri ile kömür yakıtlı enerji üretiminin yükselen sigorta maliyetleri bu sektörlerin düşük karbonlu yatırımlara ağırlık vermeleri gerektiğine işaret ediyor. 2019 itibarıyla, bir kısmı Türkiye’de hayat-dışı sigorta sektöründe aktif olan AXA, Allianz, Generali, Hannover Re, Mapfre, Munich Re, SCOR, Swiss Re, Talanx, Zurich, Vienna Insurance Group (VIG) ve Uniqa gibi Avrupalı sigorta ve reasürans devleri, kömürden çekileceklerini duyurdular. Paris Anlaşması’nın öngördüğü, küresel sıcaklık artışını 1,5 derecede durdurmak için önümüzdeki günlerde daha fazla sigorta ve reasürans şirketinin de kömürden çekilme kararı alması bekleniyor (Iklim Haber).

Sözlerden Eyleme: Sürdürülebilir Kalkınma Nasıl İvme Kazanır

TÜSİAD girişimiyle Global Compact Türkiye, Hedefler İçin İş Dünyası Platformu (B4G), Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (SDSN) Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) ve Columbia Global Centers | İstanbul işbirliğinde düzenlenen “Sözlerden Eyleme: Sürdürülebilir Kalkınma Nasıl İvme Kazanır?” etkinliği iş, akademi ve sivil toplum dünyasını buluşturdu. Birleşmiş Milletler’in yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegeni korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasını sağlamak için yaptığı küresel eylem çağrısını temel alan etkinliğe dünyaca ünlü ekonomist Prof. Dr. Jeffrey D. Sachs ana konuşmacı olarak katıldı (TUSIAD).

COP 25 Madrid’de yapılacak

Şili’nin 30 Ekim 2019 günü ev sahipliğinden çekildiği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı (COP 25)2-13 Aralık 2019 tarihlerinde İspanya’nın ev sahipliğinde Madrid’de gerçekleşecek. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCC) Genel Sekreteri Patricia Espinosa BM’nin konu ile ilgili kararını Twitter hesabından paylaştı (Yesil Ekonomi).

Avrupa’nın emisyonları yeterince hızlı gerilemiyor

Avrupa Birliği sera etkisi yaratan gaz emisyonlarını 2020 yılında 1990 yılına göre %20 oranında düşürme hedefinin gerçekleşebileceği fakat 2030 hedefine ulaşmanın mümkün olmayabileceği öngörüldü. Avrupa Çevre Ajansı tarafından yayınlanan çalışmaya göre 28 AB ülkesi ile ajansa üye olan diğer ülkeler ile birlikte Avrupa’daki 30 ülkenin toplam emisyonları, uluslararası havacılık ile birlikte, 2018 yılında 2017’ye göre %2 oranında gerilerken, gerileme oranı 1990 yılına göre %23,2 oldu (Yesil Ekonomi).

Yeni Delhi’de Hava Kirliliği Nedeniyle Eğitime Ara Verildi

AA’nın haberine göre Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de hava kalitesinin tehlikeli seviyeye düşmesi sebebiyle 5 Kasım Salı gününe kadar eğitime ara verildiği bildirildi.

Hindistan basınındaki haberlere göre, Delhi Eyalet Başbakanı Arvind Kejriwal, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Delhi’deki hava kirliliği seviyesi çok yükseldi. Bu nedenle 5 Kasım’a kadar okulların kapalı kalmasına karar verildi” dedi. Şehrin adeta “gaz odası” halini aldığını belirten Kejriwal, öğrencilerin hava kirliliğinden asgari düzeyde etkilenmesi için okul yönetimlerinden açık hava etkinliklerini ve spor faaliyetlerini 5 Kasım’a kadar durdurmalarının talep edildiğini belirtti (Iklim Haber).

HAFTANIN YAZISI

Prof. Dr. Levent Kurnaz: “Enerji Sürdürülebilirliğin Neresinde?” (Son Buzul Erimeden)

Levent Kurnaz
HAFTANIN VİDEOSU

How climate change could make our food less nutritious | Kristie Ebi

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Beşiktaş Derbiye İklim Değişikliği Pankartı ile Çıktı

HAFTANIN KARİKATÜRÜ
HAFTANIN SÖZÜ

-Haber başlıklarının ve/ya resimlerin üzerine tıklayarak haberlerin orijinal kaynaklarına gidebilir ve konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

-Bültenimize üye olmak için üyelik formunu kullanabilirsiniz.

-Bülten üyeliğinden çıkmak için tıklayınız.

1028px-Boğaziçi_University_logo.svg