30 Ekim 2019 SAYI: 233
30 Ekim 2019
Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2019 Endeks ve Göstergeler Raporu
Boğaziçi Üniversitesi himayesinde ağırlamakta olduğumuz Birleşmiş Milletler inisiyatifi SürdürüKayıt olmak için tıklayınız.
VI. Sürdürülebilir Finans Forumu
VI. Sürdürülebilir Finans Forumu, Jeffrey Sachs’ın katılımıyla yapılacak. Kayıt için info@skdturkiye.orgGüneş Enerjisinde Fiyatlar Düştü, Hindistan 14 Kömür Santralı Projesini İptal Etti
Hindistan, güneş enerjisinin bir zamanlar imkansız olarak görülen fiyatlara gerilemesiyle birlikte yaklaşık 14 GW’lık kömür yakıtlı elektrik santralı inşa etme planlarını – İngiltere’deki toplam miktar- iptal etti. Analist Tim Buckley, Hindistan’da en kirli fosil yakıttan uzaklaşmanın ve güneşe doğru geçişin küresel enerji piyasaları üzerinde “derin” etkileri olacağını söyledi. Buckley’nin The Institute fo Energy Economics and Financial Analysis’s’in (Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü-IEEFA) internet sitesinde yer alan makalesine göre, bu ay şimdiye kadar 13,7 GW’lık planlanan kömür enerjisi projesi iptal edildi. İptal edilen projeler değişimin hızının kesin bir göstergesi olarak yorumlanıyor (Iklim Haber).
Sosyal Fayda Zirvesi
Sosyal Fayda Zirvesi 25 Ekim’de yapıldı. İklimimiz hızla değişirken, artan eşitsizlikler ve bunlara bağlı krizler, göçler arasında toplumların daha dayanıklı ve sürdürülebilir bir şekilde inşa edilmesine odaklanmak gerekiyor. Dünyamızın bu hızlı değişimi devam ederken, Sosyal Fayda Zirvesi de şimdi nereye doğru ilerlediğimiz ve bu sorunların nasıl üstesinden gelebileceğimiz sorusuna odaklanıyor. Her yıl düzenlenen zirve, değişim mimarları ve gelecek odaklı düşünce önderlerinden oluşan son derece aktif bir topluluğu #2030ŞİMDİ teması etrafında bir araya getiriyor. 2030 yılında içinde yaşamak istediğimiz dünyayı keşfetmeyi hedefleyen Sosyal Fayda Zirvesi, teknolojinin potansiyelinden dünyamızı daha yaşanır kılmak için nasıl yararlanabileceğimize odaklanıyor (SGS).
TÜİK: Ağustos’ta Termik Santrallarda 7 milyon 989 bin Ton Kömür Yakıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde termik santrallarda Ağustos ayında toplam 7 milyon 989 bin ton kömür yakıldı. Termik santrallarda yakılan kömürün 2 milyon 88 bin tonunu taşkömürü, 5 milyon 901 bin tonun da linyit oluşturdu. Katı yakıtların Ağustos ayı toplam satılabilir üretim miktarlarına göre taşkömürü 93 bin 581 ton, linyit 6 milyon 999 bin 642 ton ve taşkömürü koku 371 bin 325 ton, teslimat miktarları ise taşkömüründe 3 milyon 281 bin 826 ton, linyitte 6 milyon 997 bin 870 ton ve taşkömürü kokuda da 444 bin 887 ton oldu (Iklim Haber).
Avrupa Yatırım Bankası ”İklim Bankası” olma oylamasını erteledi
Avrupa Yatırım Bankası (EIB) fosil yakıtlara dayalı enerji projelerine finansman sağlamayı durdurma kararını oylamayı erteledi. Banka Temmuz ayında 2020 sonrası enerji finansman politikasını belirleyecek taslak planını yayınlamış ve plan ile ilgili oylamanın 15 Ekim 2019 tarihindeki toplantıda yapılacağını duyurmuştu. Plan bankanın fosil yakıtlara dayalı enerji yatırımlarına finansman sağlamayı durdurmasını ve başta enerji verimliliği olmak üzere yalnızca iklim dostu enerji yatırımlarına destek olmasını içeriyordu (Yesil Ekonomi).
Küresel Karbon Emisyonlarının Üçte Birinden Sorumlu 20 Şirket Açıklandı
Dünyaca tanınan araştırmacılar, devlete ait çok uluslu şirket topluluklarının, insanlığın hayatını tehlikeye atan iklim krizini nasıl hızlandırdığını ve bu endüstrinin gezegene verdiği zararların bilincinde olarak faaliyetlerini büyütmeye nasıl devam ettiklerini gözler önüne seriyor. Petrolün artan iklim krizi üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlardan ve ABD Climate Accountability Institute eş-başkanı Richard Heede’in araştırması, küresel şirketlerin 1965 yılından bu yana yer altından çıkardıkları fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkan emisyonları ölçüyor. Listede yer alan 20 şirket küresel enerji kaynaklı karbondioksit ve metan gazı salımının %35’inden sorumlu. Bu oran 1965 yılından bu yana 480 milyar ton karbon dioksit demek. Açıklanan listede Chevron, Exxon, BP ve Shell yatırımcıların hisse yoluyla sahibi olduğu şirketler (IOF) arasındayken, devlet şirketleri (SOE) arasında Saudi Aramco ve Gazprom yer alıyor (Iklim Haber).
Prof. Dr. Levent Kurnaz: “Bir güvenlik sorunu olarak iklim değişikliği” (Yeşil Gazete)
-Haber başlıklarının ve/ya resimlerin üzerine tıklayarak haberlerin orijinal kaynaklarına gidebilir ve konular hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
-Bültenimize üye olmak için üyelik formunu kullanabilirsiniz.
-Bülten üyeliğinden çıkmak için tıklayınız.